Переваги та недоліки рідких шпалер Chameleon

Рідкі шпалери. Переваги і недоліки

Дизайн інтер'єрів активно розвивається і змінюється. З'являються нові тренди та напрямки. Це стосується і оздоблення стін. На заміну традиційним шпалер з'являються інноваційні рішення. Один з таких трендів - рідкі шпалери в інтер'єрі. Вони почали використовуватися зовсім недавно і швидко підкорили серця багатьох.

Актуальність цього покриття стін пояснюється простотою нанесення, естетичним зовнішнім виглядом і різноманітністю колірної палітри. Геометричні малюнки рідкими шпалерами, як і квіткові орнаменти, додадуть приміщенню унікальності та оригінальності.

Види рідких шпалер

Сьогодні все частіше використовують бавовняні, шовкові, целюлозні і шовково-целюлозні рідкі шпалери для обробки стін. Для того, щоб краще розібратися в принципах роботи з даним матеріалом, розберемо кожен з видів докладніше:

  1. Бавовняні рідкі шпалери - бюджетний і актуальний варіант для оздоблення стін. Складається з бавовняних волокон, які створюють красиву текстуру матеріалу.
  2. Шовкові рідкі шпалери по праву вважаються найдорожчими завдяки своїм складом, в більше ніж 80% якого містяться нитки шовку. Дуже добре підходять такі рідкі шпалери для спальні, коридору, дитячої, кухні і навіть балкона або лоджії.
  3. Целюлозні рідкі шпалери містять в своєму складі близько 60% целюлози, виробленої з деревини, є основою для створення папір. Цей матеріал славиться хорошим теплоізоляційними властивостями, його можна покривати зверху фарбою.
  4. Шовково-целюлозні рідкі шпалери в середньому складаються з 40% шовку і 40% целюлози. Вони поєднують в собі властивості двох попередніх видів шпалер, мають доступну ціну і відповідають за якість і тривалість служби.

Інтер'єр з рідкими шпалерами завжди буде виглядати модно і дорого. Правильно підібраний вид і колір таких шпалер допоможе зробити будь-яку кімнату затишною, стильною і атмосферної.

Рідкі шпалери з малюнком - цікаве рішення для інтер'єру вітальні, дитячій, спальні або робочого кабінету. Вони ніколи не будуть виглядати нудно. Не можна з точністю сказати, які рідкі шпалери краще, оскільки кожен з видів виглядає на стіні по-різному, вони мають різний склад і ціну. Для початку потрібно визначитися з кінцевим дизайном ваших стін і бажаним результатом. Після цього ви легко підберете рідкі шпалери, які відмінно підійдуть для реалізації ваших ідей, а питання "як вибрати рідкі шпалери?" не стане для вас проблемою.

Переваги рідких шпалер

Рідкі шпалери - один з різновидів декоративно-оздоблювального матеріалу, що поєднує в собі властивості традиційних шпалер, штукатурки і фарби. Розводиться водою, наноситься за допомогою шпателя, повністю висихає за 1-2 дня. Однак перед використанням краще заздалегідь дізнатися плюси і мінуси рідких шпалер.

Серед головних плюсів такого матеріалу варто виділити наступні:

  • простота і зручність в нанесенні;
  • пластичність;
  • екологічність складу;
  • доступна ціна;
  • естетичний вигляд;
  • приховування дефектів і нерівності стін;
  • теплова та шумова ізоляція.

Мінусів у рідких шпалер зовсім небагато. Варто відзначити, що їх не можна мити і вони дорожче в порівнянні зі звичайними шпалерами. Багатьох також лякають рідкі шпалери на кухні, обґрунтовуючи тим, що вони можуть піддаватися впливу температури. Але це міф. Шпалери добре підходять для обробки кухонних приміщень, так як під впливом високої температури не виділяють отруйних речовин. Якщо зверху покрити акриловим лаком, вони не будуть вбирати жири, запахи і не разбухнут від пара.

Які шпалери вибрати?

Багато користувачів, які стикаються зі зміною дизайну приміщення, часто стають перед вибором - рідкі шпалери або звичайні? Наш вибір однозначно за рідкими шпалерами. Для того, щоб не бути голослівними, хотілося б чітко окреслити переваги рідких шпалер над звичайними. Головна з них - екологічність (в складі рідких шпалер, на відміну від звичайних, не містяться хімічні домішки і токсичні речовини). Крім цього, рідкі шпалери легко піддаються ремонту, після нанесення вони не мають швів і стиків. А це виглядає в рази акуратніше і охайніше. Також рідкі шпалери здатні пропускати вологу, тому конденсат не зможе виділятися.

Технологія нанесення рідких шпалер

Щоб покриття служило належним чином, нанесення рідких шпалер важливо виконувати поетапно:

  1. Підготовка очищеної поверхні. Сюди віднесемо видалення старого покриття і підготовку поверхні до нового покриття. Необхідно обов'язково шпаклювати поверхню і обробити поверхню білої грунтовкою глибокого проникнення, яка запобігає проникненню вологи на поверхню.
  2. Підготовка і нанесення рідких шпалер. Перш за все відбувається замочування матеріалу і, за бажанням, додавання декоративних добавок (блиск, кольорові порошки або гранули). Вже після цього можемо наносити шпалери на стіни або стелю шаром в 1-2 мм спеціальним пластиковим шпателем.
  3. Нанесення малюнка. За допомогою попередньо вирізаного шаблону, можемо квітами робити малюнки на поверхнях. Рідкі шпалери в інтер'єрі вітальні - відмінний варіант для використання малюнків, адже саме у вітальні, як правило, люблять збиратися гості, а для того, щоб кімната не виглядала "серйозно", можна розбавити інтер'єр будь - якими малюнками на стінах або стелі.
  4. Сушка рідких шпалер здійснюється в природних умовах в середньому протягом 48 годин. Тепле і сухе повітря прискорює процес висихання. Рідкі шпалери висихають нерівномірно, можуть з'являтися вологі плями, які повинні обов'язково зникнути після повного висихання матеріалу.

Це коротка схема з використання рідких шпалер. Як ви бачите, процедура досить проста і не вимагає додаткових знань. Впевнені, що з нею може впоратися кожен.

Таким чином, рідкі шпалери для вітальні на стінах - модний, стильний і лаконічний спосіб обробки стін і стель у квартирі, будинку, офісі і багатьох інших приміщеннях. За рахунок простоти у використанні і доступності, матеріал став дуже затребуваним і популярним останнім часом. Ці шпалери відповідають новітнім вимогам пожежної безпеки, створюють шумоізоляцію і є екологічно безпечними.